Ziemia krośnieńska nie jest mi obca

Czytaj więcej...

Łukasz Mendrala z Publicznego Gimnazjum w Iwoniczu-Zdroju oraz Ilona Pachana z Zespołu Szkół w Iwoniczu zwyciężyli w konkursie wiedzy turystyczno -krajoznawczej „Powiat Krośnieński - Moja Mała Ojczyzna" zorganizowanym pod patronatem starosty krośnieńskiego Jana Juszczaka. Konkurs odbył się 26 maja w Szkolnym Schronisku Młodzieżowym w Dukli. 

„Cudze chwalicie, Swego nie znacie, Sami nie wiecie, Co posiadacie". Na szczęście te słowa Stanisława Jachowicza w bardzo małym stopniu odnoszą się do uczniów, którzy zjawili się dzisiaj (26 maja) w Szkolnym Schronisku Młodzieżowym w Dukli. Schronisko jest bowiem nie to tylko miejscem odpoczynku dla utrudzonego wędrowca, ale także instytucją promującą wśród młodzieży aktywne formy odpoczynku oraz propagującą turystyczne walory krośnieńskiej ziemi.

Czytaj więcej...

„Smaki pogranicza. Polsko – słowacka wymiana doświadczeń w dziedzinie turystyki kulinarno –krajoznawczej"

Powiat Krośnieński, w partnerstwie z Agencją Rozwoju Rejonu w Śvidniku, rozpoczął realizację projektu „Smaki pogranicza. Polsko – słowacka wymiana doświadczeń w dziedzinie turystyki kulinarno – krajoznawczej". Głównym celem projektu jest przekazanie wiedzy na rzecz wykorzystania potencjału turystycznego pogranicza polsko – słowackiego oraz promocja produktów i potraw regionalnych.

Czytaj więcej...

Starosta Krośnieński zaprasza na cykl bezpłatnych szkoleń i warsztatów z zakresu turystyki kulinarnej pogranicza polsko–słowackiego

W związku z realizowanym projektem pn. „„SMAKI POGRANICZA" POLSKO-SŁOWACKA WYMIANA DOŚWIADCZEŃ W DZIEDZINIE TURYSTYKI KULINARNO-KRAJOZNAWCZEJ" współfinansowanym z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu państwa w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska – Republika Słowacka 2007-2013 pragnie serdecznie Państwa zaprosić na cykl szkoleń i warsztatów, które odbędą się w postaci dwóch segmentów:

Czytaj więcej...

Szkolenie oraz Warsztaty kulinarne dla uczestników projektu „Smaki pogranicza. Polsko- słowacka wymiana doświadczeń w dziedzinie turystyki kulinarno–krajoznawczej"

Czytaj więcej...

Pierożki Leżachowskie, zrazy z mięsem i kapustą oraz banianka z zacierką, to tylko niektóre z regionalnych potraw jakie przygotowali uczestnicy projektu „Smaki pogranicza. Polsko- słowacka wymiana doświadczeń w dziedzinie turystyki kulinarno – krajoznawczej".

W ramach przedsięwzięcia w Szkolnym Schronisku Młodzieżowym w Dukli zorganizowano szkolenie dla właścicieli i zarządców pensjonatów, hoteli i gospodarstw agroturystycznych oraz warsztaty kulinarne dla pracowników branży turystycznej i hotelarskiej.

 Przez dwa dni (13 – 14.11) pod czujnym okiem ekspertów doskonalili oni umiejętności zawodowe, poznawali i promowali kulinarne tradycje swoich regionów. Spotkanie zakończyło się prezentacją przygotowanych potraw, wspólną degustacją i wymianą przepisów.

Czytaj więcej...

Strona 1 z 2